TRForum.Net - Türkiye'nin En Genç Forumu

TRForum.Net - Türkiye'nin En Genç Forumu (https://www.trforum.net/)
-   Bitkiler Alemi (https://www.trforum.net/bitkiler_alemi/)
-   -   Karpuz Nasıl Yetiştirilir? (https://www.trforum.net/bitkiler_alemi/542-karpuz_nasil_yetistirilir.html)

Neon 12/02/2019 14:35

Karpuz Nasıl Yetiştirilir?
 
http://www.nkfu.com/wp-content/uploa.../03/karpuz.jpg

Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

Kabakgiller Citrullus vulgaris ateşindendir eşsiz meyvemiz. Afrika kökenlidir. Zamanla gemilerle Akdeniz ülkelerine taşınmış; oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde dünya üzerinde yaklaşık 500 türü vardır.

Dünya karpuz üretiminin yüzde 20’si ülkemizde yapılır. Yazın vazgeçilmezi, sıcak günlerin serinleten ilacı gibidir karpuz; zira yüzde 90’ı sudan oluşur. Peynir yanında, meyve salatasında her öğün yanınızda olacak bir tattır o.

Yetiştirilmesi

â–* Sıcak iklim bitkisidir. Ilıman iklimlerin dışında yetiştirilmesi zordur. Yetişirken don tehlikesi olmamalıdır.â–* Ekimi basittir. Şubat ayında ekerseniz, temmuzda afiyetle yiyebilirsiniz.
â–* Tohum ekiminde toprak sıcaklığına dikkat edin. 12 derecenin üzerinde olmalıdır.â–* Rutubetli ortamları sevmez,â–* Derin, geçirgen ve su tutma kapasitesi yüksek kumlu toprağa bayılır. Ağır killi topraklar ve hafif topraklarda çok iyi gübrelemeyle karpuz yetiştirebilirsiniz.
â–* 75 santimetre aralıklarla, çukurlara 2-3 adet çekirdek yani tohumları bırakın. Üzerini 5-6 santimetre toprakla örterek hafifçe bastırın.â–* Sulamaya dfkkat edin. Fide çıkana kadar bol su ister. Daha sonra normal sulanır,â–* Meyve oluştuktan sonra 15 günde bir sulama yapın.
â–* Bozuk fideler diğerlerini de etkiler, temizliğe dikkat!â–* Doğal gübreye bayılır.â–* Meyve büyüdükten-sonra meyve sapları inceldiğinde ve kabuk olgun parlaklığa ulaştığı zaman elle zedelemeden koparabilirsiniz.

Seçimi

â–* Tatlı, sulu, olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun rengi parlak değil, mat olmalıdır.â–* Hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalıdır.
â–* Karpuzun şekli simetrik; toprağa oturan kısmı açık sarı renkte olmalıdır. Beyaz ya da yeşil olmamalıdır.â–* Eğer kesmece karpuz alacaksanız iç rengi parlak kırmızı olmalıdır. Çekirdeklerinse koyu kahverengi ya da siyah olmasını tercih edin.
â–* Çekirdeksiz karpuz istiyorsanız, dikkat etmelisiniz. Çünkü çok fazla beyaz çekirdek karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir.

Faydaları

â–* Karpuz C vitamini deposudur. Antioksidandır.â–* Kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerir.
â–* içerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.â–* iyi bir lif kaynağıdır. Bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede rol oynar.â–* Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı maddeyle tansiyonu düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
â–* Yağ ve kolesterol içermez, Kalorisi düşük olduğu için yaz aylarında yapılan diyetlerde oldukça sık kullanılır.


Forum Saati: 14:00. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin™ Version 3.8.4
Copyright © 2024 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331